Menu Content/Inhalt
Начало Образование и култура Читалище "Св. св. Кирил и Методий"

Карта на Тополи

Карта на Тополи

Днес

Читалище "Св. св. Кирил и Методий" Print

Читалище "Св. св. Кирил и Методий"

ул. "Д-р Атанас Липов" 11, тел.:  052/742556
читалищен секретар: В. Иванова

Кратка информация за читалището:

 В далечната 1927 г. даскал Герман Германов запалва факела на духовността в с.Тополи. Заедно с по-будни младежи основават читалище. И пак той, местният учител предлага то да носи името на светите братя Кирил и Методий.
През 1963 г. с доброволен труд и средства на по-заможни люде, читалището се сдобива със собствен дом. Първоначално само един салон и обезателност със сцена, за да има къде тополчани да покажат своите артистични заложби. С голям интерес хората са очаквали изявите им. И до днес се помнят пиесите "Хан Татар", "Земя" и др. За едни сезон се представяли 3-4 нови пиеси.
Дейността на читалището се разраства. Салона вече се оказва тесен да побере многобройната публика, хората, които даряват книги, също се увеличават. Налага се да се разширява читалището. Този път, обаче, Община Варна се заема и така през 1959 г. се пристроява първия етаж и библиотеката.
През годините към читаище "Св.Св. Кирил и Методий" е имало самодейни колективи, музикални и езикови школи.
В последните години колективът за автентичен фолклор се утвърди като стожер за съхранението на традициите в с.Тополи. Многобройни са изявите му в рамките на селото, община Варна и страната. С успех е участвал в Международни фолклорни фестивали в Македония, където спечели І място за автентичност., Гузия и гр.Дижон-Франция.
Първостепенна грижа на ръководството на читалището е осъществяване на приемственост между поколенията. Затова беше създаден детски танцов състав "Тополчица" и младежки фолклорен състав "Фолклорен изгрев". Най-новата формация за автентични народни песни "Ручей" вече придоби популярност.
Неотдавна самодейците се завърнаха със специалната купа за цялостно представяне в "Празника на народния обичай и автентичната носия" в с.Рибарица, общ.Тетевен.
През настоящата 2008 г. читалището спечели два проекта: за ушване на национални носии за детския танцов състав и за закупуване на нови книги за библиотеката на стойност 2000 лв.

 
< Prev   Next >